Färre väljer att starta ab i Sverige

Det är viktigt med ny företagsamhet. Sverige har definitivt ett behov av mer verksamhet som kan generera mer pengar till vårt välfärdssystem men statistiken för de senaste åren ser inte särskilt lovande ut. Under 2018 startades 66 750 nya företag. Det visade att det är färre som vill starta ab än under föregående år.

Viktigt att starta ab

Det är viktigt för Sverige att folk väljer att starta ab. Det finns flera skäl till detta. Det är till exempel känt att det är de små och medelstora företagen som skapar flest jobb. Med ny företagsamhet kommer också utveckling som i sin tur stimulerar ännu mer företagsamhet.

Ett land som Sverige som har en väldigt stor välfärdssektor är förstås beroende av resurserna som kommer in till denna. Det betyder att man behöver få fler källor till skatter och det är precis vad nya väl fungerande företag är.

Varför är det färre som startar bolag?

Det kan finnas flera skäl till varför färre vill starta ab i Sverige. Möjligen kan det vara så att vi behöver se över de företagsformer som finns. Kapitalet på 50 000 kronor är inte en självklarhet för alla. Denna summa tillsammans med det som behövs för att komma igång med verksamheten kan betyda ett större lån.

Och det är inte alla som kan få lån till att dra igång ett ab. Lånet innebär en risk och den kan också få potentiella företagare att dra sig för att starta ett eget aktiebolag. Det fattas helt enkelt mod för att våga starta bolag då risken blir så pass stor.

Men många vill starta företag

Fast viljan att starta ab har inte blivit mindre. Det finns SIFO-undersökningar som visar att unga svenska fortfarande är högst intresserade av att driva eget. En senare undersökning visar att så många som var tredje svensk går omkring och tänker på möjligheten att starta eget bolag.

När så många har intresset bör man förstås se över varför antalet nystartade verksamheter blir mindre. Om trenden kan vändas kan det vara mycket bra för svensk ekonomi både på kort och på lång sikt.

Vad kan göras?

Vad gäller att starta ab kanske det kan jobbas med reformer för det stöd som behövs för investeringar. Dessutom kan det vara en stor hjälp för nya företagare att kunna diskutera sina planer med kunniga personer som kan ge råd för hållbar affärsplan.

En del pratar om att man kanske kunde få fram en företagstyp som ligger någonstans mittemellan enskild firma och ab. Den skulle innebära mindre personligt ansvar och lättare regler för startkapital. Om detta är något som kan bli till verklighet får tiden utvisa. Det beror givetvis en hel del på de prioriteringar och frågor som våra ledande politiker kommer att driva.

17 Feb 2020