Flytta till skidort

Det finns svenska säsongsarbetare som ger sig söderut varje vinter för att möta alla som kommer för att åka skidor i Alperna. Man kan förstås även flytta till skidort i Sverige för att jobba med skidnäringen eller med något annat som finns på plats. Det är ändå att flytta utomlands som verkar locka mest för det går inte att sticka under stol med att det är något alldeles särskilt med den stämning som råder i Alpernas mysiga byar då snön ligger djup utanför. Vill man komma ännu längre bort så finns det förstås mer exotiska skidorter dit man kan flytta för att uppleva något nytt. Har man ett jobb som man kan ta med sig så kan man kanske göra detta bara för att få åka mer skidor och leva att annorlunda liv om än för några få månaders tid.

Flytta till skidort för att jobba

Många drömmer om att flytta till skidort för att jobba och det här är verkligen inget omöjligt. Skidorter har under högsäsong behov av många som kan hjälpa till med att skapa den där unika atmosfären av sport och semester. Man kan göra en massa olika saker som till exempel:

  • Jobba som skidinstruktör
  • Jobba som städare på hotell
  • Stå i bar
  • Städa
  • Hjälpa till med underhåll av pist och liftar
  • Jobba som reseledare
  • Jobba som chaufför

Listan med möjliga jobb kan göras hur lång som helst och man behöver bara kontakta en förmedling av den här typen av jobb för att se vad som är aktuellt i det land som man är mest intresserad av. När man väl svarar på annonser om jobb utomlands i skidorter så måste man dock tänka på att skicka ett bra CV som är på engelska och lätt att förstå för ens eventuella arbetsgivare som kanske inte har engelska som första språk. När man väl kommit in i jobbet så är chansen god att man får komma igen baserat på de meriter som man samlar under arbetets gång.

Förbereda utlandsflytten

Det gäller förstås att förbereda sig i god tid för en utlandsflytt. Man ska till exempel se till att man har ett boende redo då man kommer fram så att man kan sköta sitt jobb och inte vara helt slut varje dag för att man sover på soffor. Ibland kanske arbetsgivaren kan hjälpa till med det där med boende men det kan man inte räkna med. Dessutom så ska man ta reda på det pappersarbete som kan krävas för att man ska få jobba i det land där man har tänkt spendera några månader alldeles vid backen.

Säsongsarbete

Man måste komma ihåg att jobba på skidorter för det mesta är säsongsrelaterat. När sommaren kommer så smälter snön och då kanske det istället blir dags för vandringsturism men det betyder ju inte att man själv har ett jobb på plats. Innan man ger sig på att flytta till skidort så bör man alltså fundera på vad man ska göra när säsongen är över och man måste flytta hem igen.