Snöbollar och aktier – Sälja aktiebolag när marknaden är kylig

Det spelar ingen roll om det är mitt i vintern eller om träden står i blom. När du ska sälja ditt bolag så kan det bli riktigt svårt om marknaden är iskall. Vad kan du göra för att undvika hårda snöbollar som ger ett surt avslut på många års hårt arbete? Vi ska ta en titt på hur kan sälja aktiebolag för avveckling eller för vidare drift trots att marknadens prognos är fortsatta minusgrader.

/murgrona_och_dimmaskin.jpg

Sälja aktiebolag med tanke på säsongsmönster

Det är inte bara vårt klimat som går genom förändringar i enlighet med säsonger. Varje bransch har sitt eget säsongsmönster. Det kan vi ju se tydligt om vi kikar på vintersportindustrin. Det här är ett bra exempel på hur försäljning och intresse ökar så snart som vintern är på ingång. Det är då det är dags för att sälja aktiebolag såvida du inte säljer för avveckling.

Genom att förstå försäljningsmönster kan du planera din försäljning på ett bättre sätt. Det kan vara en stor hjälp om marknaden är sval. Du kommer ju åtminstone att göra din insats då chansen till en lyckad försäljning är som bäst.

Positioner ditt företag på rätt sätt

Det spelar ingen roll om det haglar snöbollar eller inte. Ditt företag måste framstå som attraktivt eller vara redo för likvidation vid snabbavveckling. Du bör till exempel ha en klar och tydlig affärsplan som känns lockande. Finanserna måste vara på sin plats och varumärket ska vara starkt.

Om du kan visa upp en stabil inkomstström som kanske till och med verkar öka så är det ett stort plus. Detta särskilt inom branscher som påverkas stort av säsongernas variationer.

Bryt isen med god marknadsföring

När marknaden är kylig så gäller det att sticka ut. Detta kan du göra med kreativ marknadsföring såväl som nätverkande. Försök att komma på nya vägar till potentiella köpare. Kanske har du missat en intressegrupp för att du är så insnöad på en viss typ av köpare. Här kan det vara en hjälp att rådgöra lite med andra. Använd nätet och forum för att se hur andra inom samma bransch har tänkt och gått till väga då de skulle sälja aktiebolag.

Förstå din köpare

Om tiderna är svåra och du inser att köpare kommer att vara extra petiga så är det inte så dumt att förstå hur köparen resonerar. Kanske kan du göra anpassningar som får din verksamhet att framstå som särskilt attraktiv. Genom att förstå vad köpare är ute efter så kan du visa upp till företag i rätt ljus. Du kan belysa hur det kan tillgodose ett specifikt behov som kommer att vara viktigt.

Vi kan alltså se att en kylig marknad kräver noggrann planering och strategi då du vill sälja aktiebolag. Lite enklare blir det då du säljer ett vilande bolag för avveckling. Den här typen av företagsförsäljning påverkas ju inte nämnvärt av hur själva marknaden ser ut.

Det viktigaste är att inte låta en iskall marknad frysa dina ambitioner. Om du bara förbereder dig på rätt sätt så finns det ingen anledning till att det inte skulle kunna fungera. Din företagsförsäljning kan rentav bli en riktigt het affär!

2 Jul 2024