Välj rätt vinterdäck

Vem vet hur vintern kommer att bli? Man kan ju bara gissa men en smart gissning är att man kommer att behöva vinterdäck som klarar av väglaget som kan gå från snöslask till isbana på någon timmes tid. Välj rätt vinterdäck en bra tid innan Kung Bore visar sitt skägg igen och se till att boka med en bra däckverkstad för att få bytet avklarat i tid. Det finns ju faktiskt en lag om vinterdäck i Sverige så det är inte så att man kan slarva med detta och tänka att det nog kommer att gå bra för att man ändå inte kör så mycket.

Välj rätt vinterdäck

Egentligen så har man ju bara två typer av däck att fundera på och det är vanliga vinterdäck och dubbdäck. Dubbdäcken anses inte alltid vara det bästa valet men det här beror ju en hel del på var man bor. Dessutom så ska den som kör med släp vara medveten om att man inte kan ha dubbdäck på släpet men inte på bilen. Det finns alltså särskilda regler omkring hur man kan kombinera vinterdäcken på släpet med dem som man monterar på sin bil. Välj rätt vinterdäck i enlighet med detta och fundera på vad som verkligen kommer att krävas. Det är ju onödigt att slita på vägar och dra mer bensin med däck som man egentligen inte behöver till exempel i storstadstrafiken där vägarna underhålls så att man egentligen skulle klara sig på sommardäck om detta hade varit lagligt. Bor man på landet så kan det förstås vara så att man måste ha dubbdäck för att klara av mindre vägar och ställen där det kan bli livsfarligt om bilen inte får ett ordentligt fäste.

Begagnat eller nytt

Det kan bli väl dyrt med nya däck men samtidigt så vill man ju inte chansa på att man får bra begagnade däck om man inte känner personen som säljer dessa väl. Nu kan man förstås vända sig till en däckverkstad som säljer begagnade och nya däck för att se på deras sortiment. När man handlar från en seriös försäljare av däck så får man ju garantier även för begagnade varor och då kan detta vara ett säkert alternativ som gör att man sparar pengar. En del resonerar som så att det är bättre att köpa kvalitetsdäck i begagnat skick än nya däck från ett märke som man inte känner till. Det här kan stämma men inte alltid. Om man vet med sig att man vill kunna dra nytta av sina vinterdäck under flera år så är det antagligen bättre att investera i nya som kan hålla längre.

Vikten av märkesdäck

Hur viktigt är det egentligen med märkesdäck? Vi påverkas ju av reklam och därmed så kan man säga att många har en föreställning om att vissa märken är bättre än andra utan att ha någon verklig grund för detta. Man blir kanske imponerad av att se att racerförare väljer ett visst märke men nu kan man ju inte jämföra sitt eget behov med det som en bil som ska klara av racerlopp har. När man vänder sig till en bilverkstad som kan byta däck så får man ofta mycket bra svar på vilka märken som är bäst och de här svaren grundar sig inte på reklam utan på ren erfarenhet av vad som måste bytas oftare än annat. Därför så ska man ta chansen att tala med någon som jobbar med däck för att få veta hur pass viktigt det egentligen är med ett känt däckmärke.

Service vid däckbyte

När man byter däck så bör man passa på att serva hjulhus, ställa tillbaka hjulläget i rätt position då detta behövs och kanske byta ut trasiga fälgar. Välj rätt vinterdäck men också rätt verkstad att samarbeta med. Visst kan du byta däcken själv men betänk att få en service där man lagrar sommardäcken åt dig och ser till att de nya däcken som kommer på är i gott skick samt att hjul och hjulhus mår bra. Det här är en tjänst som inte kostar så mycket och särskilt inte om man betänker hur mycket tid man kan spara på att inte själv ligga i det första snöfallet och svära över igenrostade muttrar. Det är helt klart något att unna sig.