Drömmen om egen buss kräver läkarintyg körkort

Det är klart att du kan lära dig att köra buss och sedan köra den till fjällen med passagerare. Det är inte bara den som vill hyra skidstuga och ta med sig hela släkten dit som kan drömma om att ha ett busskörkort. Det kan ju faktiskt vara så att du skulle vilja jobba som chaufför på den här typen av sträckor.

För att få köra buss måste du ha ett läkarintyg körkort. Det här är nämligen den typ av uppdrag som kräver lite mer än att köra bil privat. Intyget kan du få från en klinik som är specialist på att undersöka och ge intyg för att köra tyngre fordon.

Busskörkort kräver läkarintyg körkort

Om du känner att det där med att köra buss är rätt sak för dig är det dags att slå slag i saken. Varför vänta på att drömmen ska bli sann? Du kan ju börja övningsköra och snart ha det där busskörkortet för att börja jobba på bolag som erbjuder bussresor till fjällen.

En del av körkortet är att få läkarintyg körkort. Det här är bland annat viktigt för att säkra att du ser tillräckligt bra för att ha ansvaret bakom ratten på en buss. Det handlar inte bara om att köra säkert på vägar som kan vara fulla av både trafik och snö. Du måste ju också se till att bussen är i gott skick. Om du missar att den har vinterdäck som är utslitna är det också en fara.

Synundersökning för intyg

Om du ska ta körkort för buss måste du ha en synskärpa på minst 0,8 i ditt bästa öga och 0,1 i det som är sämre. Det går bra att köra buss med glasögon eller linser men det är viktigt att detta kontrolleras med en läkarundersökning.

Om det är så att du har en ögonsjukdom som gör att du inte ser ordentligt på nattetid kanske du inte kan få ett intyg. Här kan det vara så att det krävs intyg från en specialistläkare för att du ska kunna genomföra ditt busskörkort.

När du kommer till kliniken som kan hjälpa dig med läkarintyg körkort kommer du att få veta precis vad som krävs. Utöver synundersökningen måste man nämligen ta reda på att du inte har andra hälsoproblem som kan innebära en fara i trafiken då du kör buss.

Mer än synundersökning

En läkarundersökning för ett intyg för körkort för buss kräver också att du är frisk. Detta kontrolleras med tester av hjärta och lungor. Du får lämna urinprov för att se att du inte har äggvita eller socker i din urin.

Då det förekommer kroniska sjukdomar som diabetes kan det också vara så att du måste få ett intyg från den läkare som du normalt sett går till. Detta får du information om. När allt är klart kommer ditt intyg för busskörkort att skickas direkt till Transportstyrelsen och du är ett steg närmre drömmen om att köra buss till fjällen!

29 Dec 2020