5 myter om att starta bolag

Livet i fjällen är underbart och kanske drömmer du om att starta bolag och flytta till skidort för att kunna jobba med det du älskar mest. Det är inte omöjligt att du har ett koncept som skulle kunna se till att du alltid kan vara nära topparna och snön. Särskilt om du kan jobba både i Sverige och utomlands.

Här ska vi se på 5 myter om att starta bolag som du borde vara medveten om innan du tar nästa steg och registrerar ditt aktiebolag för att dra igång.

Det tar lång tid att starta bolag

Snön kommer att ha smält när ditt bolag är redo och då får du vänta till nästa säsong! Det är en myt att det skulle vara krångligt och tidskrävande att starta bolag. Idag behöver du inte ens fylla i fysiska blanketter. Du kan ta hand om allt online.

Det här gäller även om du skulle vilja köpa ett lagerbolag för att komma igång extra snabbt. Med ett lagerbolag kan du ju ha allt du behöver för att fakturera med ab redan efter en dag. Fast det är viktigt att du ändå har en genomtänkt plan. Om det är något som ska ta lång tid är det förberedelsen.

Om det är så att säsongen just är igång är det kanske smartare att använda våren och sommaren till att skriva en solid affärsplan. Då kommer du att vara redo när snön börjar falla igen. Även om ditt affärskoncept inte är beroende av snön och inte har med skidåkning att göra är det här ett viktigt tips.

Det är så svårt att sköta det administrativa

Det spelar ingen roll om du har skrivit fakturor och kvitton förr eller inte. Det här är alls inte svårt. Du behöver bara sätta dig in i de regler som gäller och se till att använda ett lätt program för dina fakturor. Om du verkligen upplever att det inte går kan du alltid lägga ut den här tjänsten på ett företag som kan sköta faktureringen åt dig.

Ta det hela steg för steg. I grund och botten är det ju inte svårare än att du använder en mall som är korrekt för dina fakturor. Med tiden lär du dig hur du ska jobba för att undvika att det blir fel i informationen i fakturan.

Det måste gå bra på en gång

Det är lätt att tro att folk startar bolag och sedan lyckas på en gång. De som inte gör det får lägga ner på en gång. Det här är en svart och vit bild av verkligheten som är mer nyanserad än så. Det är inte så enkelt att du måste avveckla ab bara för att du inte går med stor vinst under det första året.

Om du har en bra plan för din verksamhet blir det lättare för dig att hålla koll på utvecklingen och analysera på rätt sätt. Men det är en myt att du måste lägga ner om det inte går bra på en gång. Det finns gott om exempel på företag som först inte gick runt men sedan kom igen med råge.

Bidrag för starta eget är en självklarhet

Idag är det inte så självklart att alla som vill kan få bidrag för att starta eget. Arbetsförmedlingen kan ha program som är till för att hjälpa arbetslösa att få igång egen verksamhet. Om du inte har varit arbetslös under en längre tid och heller inte har varit aktiv som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen är det inte alls självklart att du kommer att få bidrag för att starta bolag.

Jag måste ha kontor eller lokal för att dra igång

Absolut inte! Många väljer att starta bolag hemma för att slippa onödiga utgifter i starten. Lägg pengarna på en riktigt bra hemsida istället och kanske på ett förråd om du behöver lagra produkter och material. Det är inte alls så att du måste starta ditt företag i företagslokaler. Detta kan du lägga till senare när platsen och avskildheten från hemmet känns nödvändigt.

9 Mar 2021